Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.
Honung

 

Smakliga honungsrecept finns här  

 

Nektar från blommor Våra björnbär är en stor delikatessVåra björnbär är en stor delikatess

Honung uppstår under soliga sommardagar. Bina surrar från blomma till blomma under sin färd att hämta honung och fyller sin mage med sockerhaltig nektar. Nektarns förädling till honung startar genast under biets hemfärd till boet. Hemma i boet ges nektarn till arbetsbina som fortskrider processerandet. Bina avsöndrar enzymer till nektarn som spjälker sockret till frukt- och druvsocker. Honung är en fullständig naturprodukt. 

 

Honungens hälsobefrämjande

Honung är naturens eget sötningsmedel, som man kan använda i all slags matlagning i stället för socker. Den är till hundra procent en naturprodukt till vilken inget har tillsatts och inget har tagits bort.

Honung innehåller i huvudsak fruktos och glukos. Dessutom finns också andra sockerarter samt vatten. P.g.a. att bina framställer honung av många olika växter finns det en stor variation mellan olika honungssorter. T.ex. de olika sockerarterna varierar beroende på från vilka växter nektarn härstammar.

Andra ämnen är endast 3 %, men de har en stor betydelse. Dessa är olika näringsämnen, enzymer, spårämnen och vitaminer. Enzymerna fungerar som antioxidanter och förstärker kroppens egen produktion av antioxidanter.

 

Vård av förkylningssymtom och hosta 

Användnig

    • te eller mjölk smaksatt med honung

    • smältning av honung i munnen

Påverkan

    • varm vätska lindrar

    • flyktiga ämnens antibakteriella påverkningar

    • mildrar infektioner, lugnar

    • lösgör slem och förtunnar sekret

    • förbättrar epitelcellers funktion

    • smakar gott

 

Vård av sår

    • äldsta beskrivna metod för vård av sår (Dioscorides 50 f.Kr.)

    • även för solbränd hud

    • infekterade eller variga öppna sår, brännskador

Användning

    • honung breds så att hela såret täcks

    • utbytes dagligen

    • borttagning av dött cellskikt, behövs ej decinfiseras

Påverkan

    • honung steriliserar såret snabbt

    • såret hålls fuktigt, torkar inte ärrvävnad

    • mjukgör torkade sårskorpor

    • en mjuk hinna skyddar såret från patogener

    • befrämjar tillväxten av ny hud genom att stimulera granulation, fibroblaster och epitelceller

    • mildrar infektion och svullnad genom att stimulera blodcirkulationen  

 

Mera smak, mindre kalorier 

Honung upplevs som 1.3 gånger sötare än socker, men den innehåller ungefär 20 % mindre kalorier. Därför ger honung samma söthetsgrad som socker med upp till 40 % mindre energiinnehåll. 

Med 70 gram honung får man samma smak av söthet som med 100 gram socker.

 

Rinnande eller hård honung? 

Under slungningen är honungen alltid rinnande, men finländsk honung kristalliseras alltid med tiden. Kristalliseringsförloppet är beroende av från vilka växter honungen kommer samt förvaringsförhållanden. Kristalliserad honung fås alltid tillbaka i rinnande form genom uppvärmning i t.ex. ljumt vattenbad, eller på annat sätt.

Mjuk honung är kristalliserad honung som är mekaniskt rörd inna den tappats på burk. Genom att röra honungen söndrar man kristallstrukturen varvid man förhindrar att den blir hård.

Honungens färg beror på växterna. Tex. rypshonung är mycket ljus, och ljunghonung är mörk. Färgen påverkar ej kvaliteten.

 

 

Förvaring och användning 

Förvara honungen i rumstemperatur på köksbordet eller i förvaringsskåp. Honung tycker varken om kylskåp eller källare och drar snabbt till sej både lukt och fukt.   

  • Rätt förvarat står sej honungen i minst två år, ofta betydligt längre. Egna smak- och luktsinnen är goda mätare på honungens kvalitet.   
  • Hård honung kan mjukgöras genom mild uppvärmning i vattenbad eller på annat sätt.  
  • Honung kan frysas. T.ex. på hösten skaffad rinnande honung kan frysas och är fortfarande rinnande efter upptinandet.  
  • Enzymern i honungen kan förstöras vid långvarig och hög uppvärmning. De hälsofrämjande egenskaperna består bäst om man undviker långvarig uppvärmning över 40 C. Likväl, från t.ex. honung tillsatt i te, försvinner enbart en liten del av enzymerna under några minuter.
  • I bakning motsvarar  1 dl socker 3/4 dl honung. Men efterson honung innehåller ungefär en femtedel vatten lönar det sej att motsvarande minska på vätskan. Man kan inte i alla bakrecept (t.ex. sockerkaka)  ersätta hela sockermängden med honung p.g.a. at konsistensen kan påverkas

 

 

  • Denna information är huvudsakligen från Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML: sida Hunaja.net. Här finns  också mycket annan bra information.